25 juni 2007
Wolken
Ik kan uren kijken naar de lucht, me iedere keer weer verbazend over de prachtige vorm die een bepaalde wolk heeft aangenomen, of over het geweldig mooie kleurcontrast wat twee dichtbij elkaar gelegen wolkengroepen samen creëren.
Wat me nog langer bezig kan houden is het fotograferen van deze adembenemende taferelen. En na een dagje kiekjes nemen (want vandaag was het prachtig in wolkenland) is het enige wat mij nog rest om deze plaatjes van foto's met jullie te delen:
Niet van vandaag (maar zonde om niks mee te doen):
21 juni 2007
Een ongemakkelijke waarheid. (a.k.a. An Inconvenient Truth)
Kijk eens om je heen. En denk eens na. Wat verbruikt er op dit moment onnodig elektriciteit bij jou thuis? Staat de TV bijvoorbeeld aan, zonder dat je er echt naar kijkt? Of brandt er een lamp in een kamer waar niemand is, alleen maar omdat je deze niet uit hebt gedaan? Staat je Senseo nog aan? Of bewaar je de oplader van je telefoon lekker makkelijk in het stopcontact? Staat er een grote ‘familycar’ voor je deur waarvan slechts één stoel gebruikt wordt? (Zou een Smart je niet ook brengen waar je heen wil? Of de trein misschien?)
“Waarom?” is mijn volgende vraag. Er is niemand die mij wijs kan maken dat hij niet weet dat elektriciteit verspillen goed of normaal is. Iedereen weet tegenwoordig dat onze brandstoffen niet oneindig voorradig zijn en dat we daarom zuinig moeten zijn en iedereen weet ook dat de term broeikaseffect onlosmakelijk aan dit verhaal vast zit. Mensen die zich erin hebben verdiept kunnen ook nog uitleggen dat het overschot aan CO2, wat wij onder andere veroorzaken door overmatig brandstofgebruik, de opwarming van onze aarde veroorzaakt, waardoor grote overstromingen en een nieuwe ijstijd niet ondenkbaar zijn.
Dat klinkt raar hè? Overstromingen, of een ijstijd. Iets wat zo raar klinkt kán niet waar zijn, denken we allemaal. Hoe kan er nou over 10 jaar een ijstijd zijn, als we het nu over de opwarming van de aarde hebben? En kan Nederland écht volledig onder water komen te staan? Het klinkt onwaarschijnlijk. Toch is het alles behalve onwaar: als we op deze manier verder leven zullen we binnen enkele jaren onze atlassen opnieuw moeten uitgeven, omdat de aarde drastisch zal veranderen. Honderden miljoenen mensen zullen moeten vluchten voor het water en, ironisch gezien, honderden miljoenen (andere) mensen zullen omkomen van de dorst door de ergste droogte ooit.
Kunnen we daar nog wat aan doen? Ja, natuurlijk! Hoe eerder hoe beter. Maar daar ligt een heikel punt. Maakt het wel verschil als jij de enige bent die aan het milieu denkt? Ja en nee. Ja, want ieder verschil is een verschil. Nee, want het verschil zal nooit merkbaar of meetbaar zijn. Dat maakt het lastig, dat is logisch. Zeker als jij de enige bent in de straat die zijn stoere grote familieauto voor een zuinig, klein autootje omruilt. Maar denk maar eens het volgende als je deze stap overweegt: misschien denkt je buurman wel hetzelfde, of de hele straat! Wat nou als alle mensen in jouw straat denken ‘ik ga niet als enige in een Fiat Panda rijden. Dat doe ik alleen als iedereen het doet. Anders heeft het geen zin.’ Dan blijft iedereen mooi in zijn dure brandstofvreter rijden.
We kunnen hem écht verliezen, lezers. Er is maar één aarde. Behandel hem dan ook met respect en zorg. Zie onze thuisplaneet maar eens als een levend wezen. Levende wezens moeten bepaalde dingen doen om in leven te blijven, ook al zijn deze dingen soms vervelend. Denk maar aan gezond eten. Het zou geweldig zijn als we op chips zouden kunnen leven. Maar dat is funest voor ons lichaam. Daarom eten we groentes, fruit en vezels. We moeten stoppen met onze aarde chips te voeren en hem appels, bananen en boterhammen te laten eten. Alleen dan kunnen we onze zieke aarde genezen van onze eigen welvaart. Inderdaad. Niet alleen wij kennen welvaartsziektes. Onze aarde lijdt op dit moment aan de meest fatale.