'Maar ik rook niet!' is het excuus van verschillende jongens en meisjes in de anti-rook-spotjes, nadat ze vaak iets onvergeeflijks bij een ander hebben gedaan. Hoe erg ze die anderen ook pijn doen, hoe vreselijk ze diegene ook voor lul hebben gezet, het feit dat zij niet roken maakt alles goed. Hierdoor worden niet-rokers boven de rokers in onze maatschappij geplaatst. In mijn omgeving en vriendenkring is dit op het eerste gezicht net zo. Maar als je íets beter om je heen kijkt is roken helemaal geen zonde.
Mensen steken nóóit hun eerste sigaret op omdat ze 'trek hebben in een peuk' of omdat ze 'de rook van andermans sigaretten zo lekker vinden ruiken'. Nee, mensen doen dit óf omdat ze nieuwsgierig zijn, óf omdat ze stoer willen doen. In dat eerste geval zullen die mensen dat ook nóoit in hun eentje uitproberen. Want wat heeft dat voor zin? Een pakje Marlboro kopen van 3,90 en je gezondheid samen met dat bedrag inleveren? Nee, dat doen mensen niet, mensen 'bietsen'. Dat wil zeggen, ze vragen heel nonchalant aan iemand die ze kennen: 'heb jij toevallig een sigaretje voor mij?' Onder de rokers is het heel gebruikelijk om sigaretten uit te delen, dus de kans is erg groot dat diegene een sigaret in zijn handen geduwd krijgt. Om het vuurtje hoef je overigens niet eens te vragen, die houdt jouw gulle gever al snel een centimeter of tien voor je neus. Als deze nieuwsgierige het vies vindt, wat in de meeste gevallen het geval is, zal deze nooit uit zichzelf een pakje sigaretten kopen. Maar iedere keer dat hij weer samen is met zijn gulle gever rookt hij of zij een sigaretje mee 'voor de gezelligheid'. Totdat anderen zien dat hij of zij rookt en ook op andere momenten sigaretten gaan aanbieden. Als ze op een gegeven moment een opmerking maken over geld en eerlijkheid en dat 'sommige mensen nooit hun eigen sigaretten roken' besluit onze nieuwsgierige toch maar zelf een pakje te kopen. En nog een, en nog een... totdat het een pakje per dag is geworden en diegene zich plotseling realiseert dat dit een verslaving is. Welkom tot de wereld der rokers, staat er op een niet-tastbaar contract. Jammer genoeg leest niemand de kleine lettertjes, dus weet niemand dat ze nooit meer met niet-rokers zullen zoenen zonder kokhalsneigingen te veroorzaken, dat ze op tientallen ziektes risico lopen en dat hun conditie nooit meer zal tippen aan die van niet-rokers.
Voor stoer-doeners gaat het eigenlijk hetzelfde, want ook dezen vinden hun eerste sigaret écht niet lekker (met uitzondering van die enkele te verwaarlozen procent van de bevolking) en een tweede steken ze écht alleen maar op als die hun aangeboden wordt. Deze mensen zullen echter eerder zelf pakjes kopen, omdat het uitdelen van sigaretten veel stoerder is dan het 'bietsen' bij anderen. En ook deze stoer-doeners realiseren zich op een bepaalde dag dat ze verslaafd zijn en tekenen het zelfde onzichtbare contract.
Deze twee rokers vallen op dat moment buiten de groep van de niet-rokers. Deze laatsten vinden roken vies en willen eigenlijk niet dichter dan tien meter bij een brandende sigaret komen. In de groep rokers worden ze echter (te) gemakkelijk opgenomen en het lijkt net alsof ze nooit bij de andere kant hebben gehoord. Door de buitenwereld worden ze aangemoedigd om te stoppen, en ook binnen de rookgroep wordt stoppen als iets stoers gezien. Iets waarvoor je ballen nodig hebt. De meeste rokers missen namelijk de échte motivatie om te stoppen. Ze willen het wel, maar ze doen geen serieuze en succesvolle pogingen. De rokers die deze motivatie wél bezitten worden op handen gedragen. 'Hem/Haar lukt het wel, wat goed! Nu ga ik het zeker ook weer proberen,' zullen ze roepen. Ook de niet-rokende buitenwereld feliciteert en complimenteert de stoppers, want 'stoppen met roken is niet makkelijk', dat weet toch iedereen.....
Dus, of roken een zonde is? Volgens mij niet. Dood ga je toch wel, of dat nou wat eerder is door die sigaretten lijkt mij niet belangrijk, na je 60e is er toch geen reet meer aan je leven. De enige voorwaarde is dat je moet stoppen. Begin met roken en stop daarna weer en je wordt als een held ontvangen.
Belachelijk. Maar wel de realiteit.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten