22 december 2003

De kerstgedachte

Het enige waar kerst nog om draait in deze maatschappij is eten, eten en nog meer eten en natuurlijk veel (dure) cadeautjes.
Kent niemand dan meer de échte reden waarom we kerst vieren, en waarom die kerstgedachte zo belangrijk is, en het belangrijk is die zo lang mogelijk vast te houden?
Ruim 2000 jaar geleden werd Jezus geboren. Op 25 december, 1e kerstdag dus. Dit is wat we vieren, en die kerstgedachte houdt in dat wij ons al het goeds wat hij verspreidde voortzetten, anderen helpen, steunen, accepteren en tollereren. Dit had iedere simpele ziel natuurlijk kunnen opdreunen (denk aan lessen godsdienst op school), maar wie doet er eigenlijk wat mee?
Naar de kerk gaan steeds minder mensen, vooral jongeren blijven vaker weg. En als je kijkt naar de drukte in winkels voor kerst, zie je dat 99 % van de bevolking voor honderden euro's cadeautjes en heel veel (duur - dat mag wel voor een keertje ?) eten aan het kopen is. Maar waarom? Wat heeft dat in Jezusnaam met zijn geboorte te maken?
Nog iets waar ik me aan erger: een bekende opmerking uit december: ''ik doe niet aan Sinterklaas, wij doen aan kerst''. Oh... dus jij doet aan kerst. En wat doe jij aan kerst? Je geeft cadeautjes aan je ouders, is dat kerst? Je vreet je een ongeluk, waarna je klaagt dat die feestdagen-kilootjes wel duidelijk aanwezig zijn, is dat kerst?
Nee lieve mensen, dat is géén kerst. Dat is een uit de hand gelopen, commerciele, manipulatie door de media, door bedrijven en winkels. Er wordt misbruik gemaakt van de geboorte van Jezus om extra geld te verdienen.
Is dat dan die kerstgedachte? Schrap dat feest maar zou ik zeggen. De geboorte van een kindje waar toch kennelijk niemand meer in gelooft vieren, is dan pure tijdverspilling.

Geen opmerkingen: