28 november 2006

Zien jullie de overeenkomst?

Regeling Agressieve Dieren (RAD)

Behalve de pitbull wil de minister van LNV nog vier andere hondenrassen verbieden: de dogo argentino, mastino napolitano, americain staffordshire en de fila brasiliera.
Er wordt getwijfeld over de Rottweiler. Aanleiding voor deze maatregel is hun vermeende gevaarlijke bijtgedrag.
De Dierenbescherming is het hier niet mee eens. Hoewel wij natuurlijk ook de preventie van bijtincidenten hoog in het vaandel hebben, denken wij dat het geen oplossing is om vier willekeurige hondenrassen te verbieden. Bijtincidenten komen net zo goed bij andere rassen voor.

De oorzaak van bijtincidenten is in de meeste gevallen een slechte opvoeding. Daarbij speelt de genetische aanleg van de hond een cruciale rol, in combinatie met inprenting en socialisatie. Inprenting (de eerste kennismaking met de mens) vindt vlak na de geboorte plaats. De socialisatie, het leren van maatschappelijke spelregels, volgt na acht à negen weken. Veel pups in fokkerijen krijgen tijdens de socialisatie onvoldoende aandacht en worden angstig of agressief gemaakt. Malafide broodfokkers staan onverschillig tegenover de mogelijk schadelijke gevolgen voor het karakter van de hond.

Verander het woord 'pitbull' eens in marokkanen, 'bijtgedrag' in crimineel gedrag en de verder genoemde hondenrassen in een aantal andere niet-europese volken en je hebt opeens het integratieprobleem in Nederland op papier staan. Hoe raar is dat?

Vandaag was er op het nieuws (nouja, nieuws.. 4 in het land, actualiteitenprogramma klinkt beter) iets over Breezer, een shaffordshire met pitbull kenmerken. Breezer is een aantal maanden geleden opgepakt en in het asiel gestopt. De baasjes van Breezer hebben geprobeerd hem vrij te krijgen door middel van een rechtzaak. Deze loopt nog steeds. Helaas heeft Breezer deze week een spuitje gekregen, het geld was namelijk op.

De generalisatie van pitbull-achtigen linkte ik meteen aan onze eigen steeds erger wordende generalisatie; Geert Wilders is het (nog steeds*) levende bewijs.
Ergens heeft het ook wel iets genocide-achtigs. Bij de honden sowieso natuurlijk. Er wordt letterlijk aangegeven -niet in bovenstaand stukje overigens- dat het ras uit zal sterven door de maatregelen. Maar ook wat Geert Wilders wil -net iets anders natuurlijk, want het gaat alleen om ons land en ze hoeven alleen weg, niet dood-. Zijn Marokkanen in ons land de Duitse Joden tijdens Hitler's moordlustige jaren en de Armeniërs in de tijd van de Armeense genocide waarbij de Turken nog altijd beweren dat het géen genocide was maar slechts deportatie. (We weten natuurlijk allemaal dat Hitler ook Joden deporteerde... en ze daarna liet vermoorden in gaskamers.)
Laten we het niet hopen... laten we niet hopen dat wij onbedoeld Hitler achterna gaan, zonder ons daarvan bewust te zijn. Laten we verder gaan kijken dan ras, kleur en herkomst. Laten we vanaf nu gaan beoordelen op gedrag, bedoeling en persoonlijkheid. Laten we weer tolerant worden.


Ik geloof dat ik net een stukje linkser ben geworden. Wat pitbulls wel niet kunnen doen met je.


*Geen bedreiging vanuit mijn kant uiteraard. Maar de vorige politicus die net zo als hij praatte heeft zijn stoel in de kamer niet lang mogen gebruiken.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

tja,.. teigers, wolven, leeuwen en panters mag je ook niet als huisdier houden. Sommige beesten zijn van nature agressief en niet geschikt om als huisdier te houden. Om dat nu direct met genocide en alochtonen te vergelijken vind ik wel ver gaan eigenlijk...

Nathalie zei

De vergelijking met allochtonen gaat misschien ver. Dat begreep ik zelf ook al wel, zodra ik alleen al in mijn gedachten die link legde begreep ik al dat dit weer een typische Nathalie-gedachtenreeks was.
Maar wat bij de honden worden gedaan ís trouwens gewoon genocide. Dat woord heeft in onze oren misschien een andere betekenis gekregen, door de geschiedenisverhalen, maar genocide is niets meer dan de uitroeiing van een ras. Dat wat er dus met pitbulls gebeurt.

Daarnaast: de twee woorden uit jouw reactie 'van nature' zijn eigenlijk de essentie van mijn logje. Én de hondenrassen, én de allochtonen krijgen eigenschappen die worden aangeleerd toegewezen alsof ze ze van nature bezitten. Omdat van dat laatste wordt uitgegaan, zijn alle leden van dat ras hun persoonlijke uniekheid kwijt.
En dat is het probleem.
En er is een overeenkomst, misschien extreem ver gezocht, maar dat hij er is valt niet te ontkennen, vind ik.